İnsanları, birbirlerine yakınlaştırıp uzaklaştıran durumlardan biridir davranış bilinci. Eğer karşınızdaki kişi yeterince eğitimli değilse etki tepki olayı gelişir ve siz nasıl davranırsanız karşınızdaki de size aynı şekilde davranır. Tabi mesela siz, bağırarak konuşursanız yüksek ihtimalle orta seviyede eğitimli bir kişi de karşılık olarak bağırarak cevap verecektir. Ama eğitimli olan veya yapısal olarak sakin olan bir kişi varsa karşınızda daha sakin ve sessiz şekilde cevap verir.
Neden önemlidir davranış bilinci: çünkü toplumda yaşıyorsak ve iletişim kuruyorsak bu yönümüzü geliştirmeliyiz. Eğer bilinçli şekilde hareket edersek çevremizi olumlu yönde etkileyebiliriz. Aslında şimdilerde buna vücut dili diyorlar. Otomasyonumuz; karşı taraf nasıl davranırsa bizde öyle davranırız düzeneği üzerine kurulmuştur. Ama yukarıda bahsettiğim gibi gerekli eğitimi almışsak daha bilinçli yaklaşır ve davranışlardan etkilenmeyiz. Mesela bize fiziksel olarak temas eden birinden rahatsız olursak ondan uzaklaşırız. Ama bu durumdan rahatsız olmayanlarda olabilir çünkü bazı insanlar dokunsal iletişime açıktır.
Özellikle iletişim açısından insanlara mesafeli durmak ve gerektiğinde mimiklerimizle derdimizi anlatabilmek çok önemlidir bazen. Üzgünsek ağlarız, karşımızdaki biri anlar göz yaşlarımızdan ve üzüntülü yüz ifademizden. Veya neşeli olduğumuzu kahkahalarımızdan anlayabilirler. Uygun yerlerde uygun tepkilerde vermek önemlidir. Cenaze evinde kahkaha atılmaz… Ya da çok mutlu bir ortamda direkt olarak mutsuz konulara girilmez.
Hastalar üzerinde de etkilidir vücut dili. Yani davranış bilinci. Bir hastanın yanında üzgün suratla durulmadığı gibi alay edercesine kahkahada atılmaz. Veya ölen birinin başında umarsızca şarkı söylenmez. Tabi bunlar bilinen şeyler. Önemli olansa bizim, nasıl davranırsak karşımızdakini üzemeyeceğimiz veya ortama göre davranmak.
Bugün bu konuyu neden seçtim bilmiyorum. Bazen ben üzgünken etrafımda gülen insanlar görmemden kaynaklanıyor olabilir. Yani siz üzgünken birisi yanınızda neşeyle sohbet etse kahkaha atsa hoşunuza gider mi? Bana kalırsa gitmez… İşte bu yüzden, davranış bilinci üzerine biraz eğilip birebir ilişkilerimizde ve toplumsal iletişimlerimizde kendimizi geliştirsek iyi olur diye düşünüyorum.
Davranış bilincimizi geliştirmekte insanları anlamaktan geçer diye düşünüyorum. İnsanları anlamayı ne kadar iyi başarırsak o kadar empati yapma yetimiz gelişir ve ortamlarda ya da birebir ilişkilerimizde daha sağlıklı tepkiler verebiliriz. Ben, davranış bilimci değilim. Sadece gözlemlerimi paylaşıyorum. İnsan, toplumdan kopuk ve iletişimsiz yaşayamadığı için davranış bilincimizi geliştirmeliyiz.
Sokakta, evde… Kısaca her ortamda empati yapmasını becerirsek daha şiddetsiz bir toplum haline gelebiliriz. Saygılar sunarım…
Davranış Bilinci - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Banana Pi Nedir? 04 Şubat 2025
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
KadınTr bir SEO ABİSİ Projesidir.
KadınTR - Tüm Hakları Saklıdır