Hani salebimizde, sütlü tatlılarımızda pasta ve kurabiyelerimizde kullandığımız tarçının hiç ne gibi faydası olduğunu düşündünüz mü? Faydaları nelerdir? Veya nasıl kullanılır? Gelin şimdi bu faydalı bitkinin kullanımına beraber bakalım;
- Alzheimer ve Parkinson benzeri hastalıklardan korur: Söz konusu hastalıkların hızını yavaşlatarak bilişsel fonksiyonları destekleyip hafızayı güçlendirir.
- Diyete yardımcı: Kan şekerini destekleyerek açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçer. Kabızlık ve şişkinliği önleyerek sindirim sistemini düzenler.
- Diyabet ve kalp damar hastalıklarıyla savaşır: Kan şekerinin düşürülmesinde faydalıdır. İnsülin direncinin gelişimini önler. Kötü kolesterolü düşürür; iyi kolesterolü yükseltir. Hiper tansiyon hastalarına faydalıdır ve düzenli tüketildiğinde kalp, damar hastalıklarına iyi gelir.
- Anne sütünü çoğaltır: Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri bebeğin herhangi bir alerjik reaksiyonuna karşı dikkatle takip edilmesidir. Eğer alerjik bir durum olursa tarçın kullanımı hemen bırakılmalıdır; öyle bir durum yok ise kullanmaya devam edilebilir. Ayrıca gebelikte oluşan cilt sorunlarına karşı çözüm getirir.
- Antioksidan içeriği yüksektir: içindeki flavonoidler, pelifenol ve fenolik asit bileşenleri sayesinde; kanser türlerine karşı koruyucudur. Yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı koruyucudur, stresin azalmasına yardımcıdır; ayrıca doğal bir gıda koruyucu olduğunu belirtmeliyiz.
- Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar: içindeki biyoaktif bileşenler sayesinde; bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerden korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İnflamasyonu azalttığından dolayı eski dönemlerden beridir, kronik öksürük ve bronşitin tedavisinde kullanılır.
Tarçının Tüketimi
- Toz olarak günde yarım çay kaşığı tüketilir.
- Kek, kurabiye, muhallebi gibi ürünlere eklenerek kullanılabilir.
- Kaynamış suyla hazırlanan çayı da faydalıdır.
- Yağı; ağrı kesici olarak veya cilde sürülerek kullanılabilir. Yağı, ağrılı yere damlatılarak ovulur.
- Tarçının bilinen bir zararı olmamakla beraber siz doktorunuza veya bitkiler konusunda uzman birine danışarak kullanın. Tüketirken az ama sürekli bir kullanımı tercih edin etki açısından.