Sağlıklı beslenip beslenmediğimizi düşünmeden yaşamın içinde kayıp gidiyoruz…Peki, hiç aklınıza geldi mi sağlıklı beslenip beslenmediğimiz? Bu konudaki bilgi kirliliğinin farkında mıyız? Bir uzmanın yasakladığını başka bir uzman serbest bırakıyor; bu da ayrı bir sorun…
Bu size çelişkili gelmiyor mu?
Mesela; havuç göze faydalıdır… Ama Dr. Ahmet ÇİÇEK diyor ki: “Havucun göze faydası İngiliz askeriyesinin uydurduğu bir yalandır.” Yani, kapitalist sistemin bir dayatması olarak bize sunulan sağlık aslında amaçlı, taraflı. Satış yapmak isteyenler hemen satmak istedikleri bir ürün için (daha doğrusu satışını yükseltmek için) hemen reklamlarla, vb. yöntemlerle bir söylenti yayarlar. Tabi bizim reklam sevdalısı insanlarımızda hemen balıklama dalıp o ürünü sorgusuz sualsiz alırlar. Bu sazanların içinde kendimde varım merak etmeyin. Sağlıklı olup olmadığını bilmeden alıp tüketmek…
Başka bir konuda annelerimizin biz bebekken yaptığı beslenme hataları. Mesela çoğu anne, bebeğine durmadan bir şeyler tıkıştırır ve tombul bebek sağlıklıdır zihniyeti taşır. Buda ilerideki obeziteye zemin hazırlar. Buradan yola çıkarsak annelerimiz kendilerini yoklamalılar. Bebeğimi ne kadar sağlıklı ve doğru besliyorum? Diye kendilerine sormaları gerekir.
Aslında sorular bitmez… Geleneksel beslenme ne derece doğru? Hangi tip besleniyoruz? Bir uzmandan yardım alıyor muyuz? Mesela; Sağlıklı mı besleniyoruz sorusunu erkek kardeşime yönelttiğimde bana, “ Daha önce kötü besleniyordum… Aklıma ne geliyorsa ne zaman istiyorsam o zaman yemek yiyordum. Sadece kahvaltıyı önemsiyordum günü sağlıklı geçirebileyim diye. Olmuyordu genelde gece de yemek yiyordum. Spora başlamamla spor salonunun diyetisyeniyle beraber bir menü hazırladık. Kas yağ oranına göre… Şu an çok az yememe rağmen hiç farkında olmadan, açlık hissetmeden sadece bir haftada iki buçuk kilo kaybettim. Şu an yemem olumlu anlamda devam…” dedi. Gözümün önünde olduğu için değişimleri de görüyorum.
Kız kardeşimse soruma şöyle cevap verdi;” her sağlıklı besin genel geçer değildir. İyi beslenmek kişilerin biyolojik yapısına göre değişen bir olguyken sosyal medyada karşılaştığımız, herkese dayatılan sağlıklı besin videoları/tarifleri bizi hasta edecek boyutlara ulaştırabilir. Bu doğrultuda öncelikle vücudumuzu tanımalıyız; alerji, şişlik, rahatsızlık verici gıdalardan uzak durmalıyız. Mesela brokoli oldukça sağlıklı görünebilir, vitamin kaynağıdır ama başka bir insana dokunabilir. Sosyal medyadaki tarifleri hemen yapmaya başlıyor, belki ona iyi gelmeyecek.? Peki, sen sağlıklı besleniyor musun diye sorduğumdaysa; “Hayır tabi ki…” dedi.
Hepimizin istediği sağlıklı dinç bir yaşam değil mi? Peki, neden bu konuda bir şeyler yapmıyoruz? Sadece düşüncelerimizde kalıyor uygulama yok… Çevremizdeki pek çok insanda olduğu gibi ki buna kendimde dahilim gerekli çabayı göstermiyor. Gelişigüzel yaşıyoruz.
Bakın; diyetuzmani.com.tr’de neler diyor:
Bakın Şule hanım kendi web sayfasındaki blog’da sağlıklı bir diyet programı nasıl olmalı sorusuna nasıl cevap vermiş?
Dilerseniz Şule hanımın sayfasını da inceleyebilirsiniz. suleiskender.com ve benzeri uzmanların sayfalarına da bakabilirsiniz.
Önemli olan bu konuda bilinçlenmek ve bir şeyler yapmak. Veya tek uzmanla kalmamak. Ben de birkaç defa diyetisyene gittim. Hiçbir tahlil veya araştırma yapmadan diyet listesi veya sporu dayattılar ama güvenemediğim için ve yanlış olduğunu fark ettiğim için bıraktım. Size de tavsiyem mücadeleyi bırakmamak. Kilolu veya değil… Burada amaç sağlıklı yaşamak. Gelin sağlıklı yaşamak için kendimizi düzeltelim ve bu konuda bize sahte dayatmalarla sağlık sunanların üzerimizdeki etkisinden sıyrılarak bir uzmana gidelim. Sağlıklı bir yaşam diliyorum.
Sağlıklı Besleniyormuyuz? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Ünlü Gurme Kutlu TAMAY’ dan Yeni mekan önerisi 18 Mart 2024
Online Diyet: Sağlıklı Yaşamın Yeni Dijital Yolu 16 Ocak 2024
Melisa Otu (Oğul Otu) Nedir, Faydaları Nelerdir? 13 Ocak 2024
SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları
KadınTr bir SEO ABİSİ Projesidir.
KadınTR - Tüm Hakları Saklıdır